AZ AGYKÉREG ÉS A KAPCSOLÓDÁS SZÜKSÉGLETE

2022. júl. 06. | Tanfolyam

Az agy legfiatalabb és legkifinomultabb területe az agykéreg.

Az eredeti Germán Gyógytudományban nem csak a biológiai konfliktusokat, illetve azok tartalmait ismerheted meg, hanem az adott agyterülethez kapcsolódó szükségleteket, biológiai programokat is.

Miért fontos ez?

Mert amit megismersz, annak erejét, értelmét megláthatod, átérezheted, hasznosíthatod.

Semmit sem értelmetlenül adott az Anyatermészet.

Tudva, hogy egy-egy agyi területnek, szervnek, működésnek mi az eredendő feladata, és mire számít általa a biológiád – az agy-lélek-szerv elválaszthatatlan egységével -, újra visszatérhetsz valódi önmagadhoz.

Az agykéreg felelős – többek között – az elvont gondolkodásért, szervezésért, tervezésért, a magasabb szintű értelmi működésekért, a figyelem- és érzelemszabályozásért, a képzelőerőért, a nyelvhasználatért és az empátiáért.

Mindezt azért, mert másokkal kapcsolódva, együttműködő közösségben a túlélési esélyek hatványozottan nőnek.

Az agykéreg által vezérelt szövetek: a laphám és az idegek.

Biológiai konfliktustartalmuk: az „elválasztás-konfliktusok” és a „birtok-konfliktusok”. Ezen biológiai konfliktusok hatására Értelmes Biológiai Különprogramok indulnak el a biológiai megoldás érdekében – KA-fázisban fekélyesedés, MK-fázisban sejtszaporulat.

Az agykéreg vezérli továbbá a mozgató-, halló-, szagló-, érző-, látóidegeinket. Értelmes biológiai különprogramjaik során a funkciójuk módosulására kerül sor.

Az agykéreg által vezérelt szövetekről, értelmes biológiai különprogramjaikról, és a legmarkánsabb viselkedésváltozásokról az “Ektoderma”, “Birtokzónák” és “Pszichózisok” modulokban tanulunk részletesen.

A kapcsolódás, a másokhoz való kötődés, az együttműködő közösség alapvető szükségletek.

Éreznünk, érzékelnünk kell szeretteink érintését, jelenlétét, együttérzését, lojalitását.

Mindezek biztosítására jöttek létre az agykéreg által vezérelt, magasabb rendű szociális viselkedési programjaink is, amelyek nemi működésünket, testfelépítésünket, érzékenységünket, magatartásunkat, reakcióinkat is meghatározzák.

Az értelmes biológiai különprogramok a vadon szabályai alapján jöttek létre a túlélés és a faj fennmaradásának érdekében.

Ha egy élőlény a vadonban elveszítette a gyermekét, társát, szerettét, nagy volt a valószínűsége, hogy soha többé nem látta viszont. Az elszakadás vagy azért jött létre, mert maga az érintett kóborolt el – akár kivetette magából a közösség -, vagy azért, mert a másik fél hagyta el a falkát.

Ne feledjük: programozottságunk szerint kapcsolódó lények vagyunk. Alapvető szükségletünk a kapcsolódás, kötődés, valahova tartozás.

Bár ma már nem a vadonban, hanem jóval biztonságosabb körülmények között élünk, a szükségleteink és a zsigeri reakcióink nem változtak. Ma is elszenvedhetjük az „elválasztás-konfliktust”, ha akarva vagy akaratlanul elszakadunk valakitől.

Amennyiben a biztonságos kapcsolat egy váratlan, drámai, elszigetelten megélt pillanatban megszakad, a természet átmeneti feledékenységgel és az agykéreg vezérelte bőrfelhám átmeneti érzéketlenségével segít abban, hogy tovább lépj.

Miért volt szükséges tovább lépni?

Mert veszélybe sodortad magad és a fajodat, ha visszafelé tekintettél. A túlélésed, illetve a génjeid tovább adása attól függött, hogy találtál-e új közösséget, új társat, nemzettél-e új utódot.

Ha feledékenységgel küszködsz, nézd meg, hogy:

  • kitől szakadtál el;
  • kit kellene elfelejtened;
  • milyen közösségben, csapatban veszel részt;
  • kölcsönösségen alapuló kapcsolatok / közösség része vagy-e;
  • lojális emberekkel veszed-e körbe magad;
  • tiszteletben tartod-e a másik fél határait;
  • tiszteletben tartják-e a határaidat;
  • milyen kapcsolódásra vágysz;
  • hogyan kapcsolódsz, érintkezel a társaiddal;
  • mi szükséges ahhoz, hogy újból biztonságos kapcsolatot létesíts?

Sokakban a természetes igényekhez – a megértés hiányában – már hozzákapcsolódhatott a szégyen, a bűntudat, a félelem. Ám jó, ha megtanuljuk: ezek nem elítélendő minőségek, hanem a túlélésünket biztosító igények, amelyek ha kielégülnek, a legalapvetőbb erőforrásokkal látnak el minket életünk folyamán.

Tanulj meg érezni!

Tanulj velünk a valóságról!

Alapozd meg a tudásodat a tiszta forrásból!

Török Gabriella