TUDTAD, HOGY A FELEDÉKENYSÉGNEK IS BIOLÓGIAI ÉRTELME VAN?

2022. jún. 08. | Tanfolyam

A Germán Gyógytudományban nem csak a szerveinkről tanulhatunk, hanem a különböző viselkedésváltozásokról, lelki-szellemi megnyilvánulásokról is, hiszen minden részünk folyamatosan kölcsönhatásban áll egymással a túlélés érdekében.

Ismeretes, hogy a biológiai konfliktusokra ún. stresszválasszal reagálunk, a kihívás megoldását követően pedig a fokozott alkalmazkodás során igénybevett szöveteink regenerálódnak.
A stresszreakciót és a regenerációt a vegetatív idegrendszer vezérli az agy-lélek-szerv elválaszthatatlan hármasában.

Az első, ún. konfliktus-aktív fázisban a stresszhormonjaink szintje, a vérnyomásunk, vércukorszintünk, pulzusunk, légzésünk száma emelkedik. Emellett érzelmeink, gondolataink, ezáltal a viselkedésünk, testtartásunk a biológiai konfliktusunk megoldása érdekében megváltoznak.

A feledékenység, pontosabban a rövid távú memóriazavar az „elválasztás-konfliktus” egyik kísérő jelensége.

Miért van ennek értelme?


Tudjuk, hogy az értelmes biológiai különprogramok a vadon szabályai alapján jöttek létre a túlélés és a faj fennmaradásának érdekében.
Ha egy élőlény a vadonban elveszítette a gyermekét, társát, szerettét, nagy volt a valószínűsége, hogy soha többé nem látta viszont. Az elszakadás vagy azért jött létre, mert maga az érintett kóborolt el – akár kivetette magából a közösség -, vagy azért, mert a másik fél hagyta el a falkát.

Ne feledjük: programozottságunk szerint kapcsolódó lények vagyunk.

Alapvető szükségletünk a kapcsolódás, kötődés, valahova tartozás.
Bár ma már nem a vadonban, hanem jóval biztonságosabb körülmények között élünk, a szükségleteink és a zsigeri reakcióink nem változtak. Ma is elszenvedhetjük az „elválasztás-konfliktust”, ha akarva vagy akaratlanul elszakadunk valakitől.

Amennyiben a biztonságos kapcsolat egy váratlan, drámai, elszigetelten megélt pillanatban megszakad, a természet átmeneti feledékenységgel és az agykéreg vezérelte bőrfelhám átmeneti érzéketlenségével segít abban, hogy tovább lépj.

Miért volt szükséges tovább lépni?


Mert veszélybe sodortad magad és a fajodat, ha visszafelé tekintettél.

A túlélésed, illetve a génjeid tovább adása attól függött, hogy találtál-e új közösséget, új társat, nemzettél-e új utódot.

Ha feledékenységgel küszködsz, nézd meg, hogy:

  • kitől szakadtál el;
  • kit kellene elfelejtened;
  • milyen közösségben, csapatban veszel részt;
  • kölcsönösségen alapuló kapcsolatok / közösség része vagy-e;
  • lojális emberekkel veszed-e körbe magad;
  • tiszteletben tartod-e a másik fél határait;
  • tiszteletben tartják-e a határaidat;
  • milyen kapcsolódásra vágysz;
  • hogyan kapcsolódsz, érintkezel a társaiddal;
  • mi szükséges ahhoz, hogy újból biztonságos kapcsolatot létesíts?

Még számtalan érdekességgel találkozhatsz a Germán Gyógytudomány tanfolyamaimon.
Ha pedig szeretnél mélyebben rátekinteni a saját, logikus működésedre, lehetőségeidre, várlak szeretettel egyéb programjaimon!

Tanulj a tiszta forrásból!